2006/04/17

Händelse: Top of the pops goes Crazy


Uniformstänkande är lika viktigt för popkultur som för arméer runt om i världen. Det är uniformerna som får oss att hitta likasinnade, som får oss att ta avstånd från andra och som på något sätt binder ihop grupper över geografiska gränser och avstånd. Tyvärr så har uniformen också en baksida. Den avpersonifierar och minskar ens personliga kreativa utrymme. Jag vet inte hur många av er som brukar gå på indieklubbar runt om i Sverige, jag pratar om klubbar som Metropolis (återigen en saligen insomnad klubb), Debaser och min käraste klubb, Indigo på Blekingska nationen i Lund. På ovan nämnda klubbar regerar uniformen precis lika mycket som en viss uniform regerar runt Stureplan eller andra motsvarande ställen där höginkomsttagare dricker champagne. Man enkelt sammanfatta det med att jag inte direkt passar in på indieklubbarna men inte heller riktigt runt Stureplan. Jag vill ju gå i skräddarsydd kostym och lyssna på Andreas Mattson, vilket jag säkert kommer att göra någon gång men ni kan räkna med att jag kommer får en del undrande och tom elaka blickar.

Med detta sagt är det skönt att se Cee-Loo och hans lilla projekt Gnarls Barkley bryta mot uniformsetiketten i en av de mest regeltyngda popkulturer som finns, hip-hop, när de framför sin makalösa låt ”Crazy” på Top of the Pops i helgen. För det första orkestrerade de om låtens hela struktur och framförde den som vore den ett klassiskt stycke. De hade blås i bakgrunden, låtens tempo var neddraget till ett absolut minimum för att kalla det svängigt och Cee-Loo sjöng inte lika mycket som han mässade. Men det som verkligen gjorde det här minnesvärt var deras klädsel

Cee-Loo och hans kollaboratör Danger Mouse var iklädda amerikanska flygvapenuniformer. Flugvapenuniformer. Det tål att tänkas på lite grann. Jag har ingen aning om det var en politisk gest mot Irakkriget, om det var ett postmodernt skämt som flög mig över huvudet eller om det bara vara så att de gillar att ha uniform på sig. Vad jag vet är dock att de valde bort en klichéartad uniform till förmån för en nytänkande dito. Och om någon genre behöver nytänkare så är det hip-hopen. Cee-loo är en av få.

4 comments:

Thomas B said...

Va?? Vad hände med Refuge på toppklubblistan...?

Thomas B said...

Fast vi hade iofs inte så mkt uniformstänk där, så vi kanske ska lämna den därhän för denna diskussion.

Johan B said...

Hmm, du har ratt. Refuge foll bort men mest beror det pa att den inte var sa indie. Om man med indie inte menar svara soul-7":or (hur fan skall man skriva det egentligen)

Thomas B said...

sjutumssoulklassikers, enligt SAOL.