2006/07/06

Stil: Singel malt-mannen

Har ni studerat vid någon av våra högskolor vet ni precis vem jag menar. Om ni inte har läst vid någon högskola så har ni med all säkerhet träffat den här mannen innan han blev en fullfjädrad single malt-man. Innan han blev single malt-man var han nämligen single malt-pojken. Vad ni däremot inte har träffat är single malt-tonåringen eftersom han inte finns. Det här är ett av karaktärsdragen hos single malt-mannen, han hade aldrig någon tonår i den traditionella bemärkelsen.

Single malt-mannen föds ofta i ett medelklasshem med allmogemöbler i en halvstor svensk stad. Tidigt börjar singel malt-mannen, i form av single malt-pojken, bära slipover till de flesta utstyrslar han tar på sig. Slipovern är ofta gråmelerad ull eller möjligtvis vävd i beige bomull. Single malt-pojken tycker att chinos med pleats är ypperligt stiliga byxor eftersom de är så oerhört bekväma och praktiska och dessutom passar till allt.

När single malt-pojken når gymnasieålder börjar han så smått intressera sig för alkohol. Det skall dock nämnas att han fortfarande är single malt-pojke och inte man. Skillnaden mellan honom och resten av hans naturvetarklass är att han inte riktigt intresserar sig för alkohol på samma sätt som de andra barnen. Han tycker häxblandningar är en skymf mot spriten och väljer istället att ta små små klunkar av sin pappas Glenmorangie och är alltid snabb med att tala väl för dess rökighet på klassfester medan resten av klassen spyr i buskarna.

När single malt-pojken så småningom kommer till universitetet bosätter han sig oftast i ett så kallat korridorsboende med gemensamt kök och ett klaustrofobiskt rum där han inrättar sitt liv. Det är nu single malt-pojken börjar bli könsmogen och tar snart formen av single malt-mannen. Detta sker genom att han fyller sitt studentrum med följande attribut:

  • Ett skrivbord
  • En säng
  • En dator
  • En ljud och bildanläggning
  • En bokhylla
  • 5-6 flaskor importwhisky som tronar högst upp i bokhyllan
  • Rollspelsböcker på hyllan under
Single malt-mannen känner sig nu trygg i sin rökiga och tjärsmakande manlighet och vissa vågar till och med sluta bära sina älskade slipovers. Nästan alla single malt-män engagerar sig i olika studentföreningar där de snabbt bli omtyckta för sin ambitiösa attityd och effektivitet. De lär sig olika studentrelaterade lekar som att kasta kapsyler i ett glas, att vomera ljudlöst på teknologtoaletten samt att sy på diverse märkliga märken på en overalliknande beklädnad. De bebor ofta sitt ursprungliga korridorsrum under hela sin studenttid och gärna en stund efter densamma också.

När single malt-mannen växer upp och skaffar sig familj går single malt-mannen ofta tillbaka till den bekväma klädnad som han så flitigt använde under sin sena pojktid. Nu är det återigen chinos och slipover som är den dominerande klädseln på parmiddagar och promenader med barnvagnen. Och äntligen känner sig single malt-mannen vuxen på riktigt.

16 comments:

iohan said...

de kan skådas överallt i Lund, för den nyfikne.

Johan B said...

Jag vill bara påminna om att jag känner flera single malt-män och jag några av dem är väldigt nära och kära vänner. Jag spelar t ex squash med en av dem. Han är mycket trevlig. Men han är likväl en single malt-man.

Peter said...

I Paris finns inte sa manga single malt-män. Däremot en hel hög med cigaretter utan filter-män. Skulle absoulut kunna vara varandras motpoler...

Ace said...

Fniss. Precis sådär är de, single malt-männen. Det finns en i varje klass. På varje arbetsplats. Förutom chinos, slipover, rollspel och whisky, förenar en och annan fjällvandring och en möjlig sidopreferens för naturnära kläder dem.

Jag tror inte att jag behöver single malt-männen i mitt liv längre. Jag tror att jag förpassar dem till sin genre, som jag hädanefter undviker i livets biograf.

Johan B said...

Men jag har med fjällvandrat. Fast det skall erkännas, jag känner single malt mannen så väl på grund av att jag var på vippen att bli en. Som tur var hade jag de allra bästa lumpenkompisar en borderline single malt-man kan ha som snabbt drog mig bort från den världen.

Ace said...

Apropå Lumparkompisar så har ni i Dewey 'Ox' Oxberger, Russell Ziskey och John Winger några riktiga modeikoner.

Johan B said...

Första delen av den filmen är briljant. När de är ute och i sin stora RV och skall rädda folk från kommunister blir det plötsligt lite pajig och dålig slapstick.

Men det är klart, någon gång kommer vi vara tvugna att ta upp en stilikon som inte bär kostym.

Ace said...

Första halvtimmen, med Bill Murrays bärande rollprestation, är så mycket bättre än allt modernt kitschigt utnyttjande av honom i amerikansk indiefilm. Hans största stund.

Johan B said...

Ohh, nu skjuter vi heliga kor en i minuten. I love it.

Ett diskussionsämne till nästa helg, svagt relaterat till amerikansk indiefilm och Murray, vad i helvete är grejen med Chloe Sevigny? Du måste förklara in the flesh för mig för i textform fattar jag inte.

Ace said...

Hon var it girl och jag var kär i henne när hon var med i "Kids". Jag tror alla andra var det också och så byggdes det på. Hon är "äkta". Lika viktigt när det gäller rock, som när det gäller amerikansk indiefilm. Lika otydligt vad det är också...

Johan B said...

http://herulerna.radium.se/forum/viewtopic.php?t=15

För ett storstilat exempel på Single Malt-män.

Johan V. said...

Single Malt-män är en relevant kategori personer och jag undrar om det inte är samma människor som gillar att säga att "belgisk öl är världens bästa". Single Malt-män och andra människor som objektifierar alkohol diskuteras i detta forum, även det med en vag blekingska-koppling:

http://mat.radium.se/viewtopic.php?t=150&start=0

Calle said...

Det bör påpekas att du verkar ha förväxlat single malt mannen med en av dess avknoppningar, Rollspelarhippien. Någon gång vid övergången mellan gymnasie och högskola eller ibland övergången högstadie/gymnasie så byter denna pojke ut sine slipover mot svarta kläder och blir rollspelare. När detta väl är gjort står fältet öppet igen. Ingen vet var det slutar. VD, Trädgårdsmästare eller Journalist. Många gör felet att tro att single malt män gillar rollspel. Personligen har jag dock aldrig träffat på någon single malt man som spelar rollspel. Däremot finns det många rollspelare som dricker whisky ;)

Anonymous said...

Är det som jag misstänker, att single malt-män älskar innebandy och praktiska Haglöfs-ryggsäckar?

Anonymous said...

What a great site film editing classes

Anonymous said...

Nej för faen, inte rollspel. Försök åtminstone hålla isär nördkategorierna lite.