2006/09/13

Plagg: Baracuta G9

När jag skulle köpa jacka nu i våras stod jag inför ett avgörande och svårt val. Skulle jag våga ta steget in i historien och köpa jackan som använts av varenda hjälte jag någonsin haft? Kanske inte varenda men åtminstone av några av världens mest välklädda män; Steve McQueen, The Clash och Arnold Palmer (som utan tvekan är en av världens coolaste sportmän trots att han trakterade driver och putter snarare än en fotboll eller vad helst annat som skulle kunna ses som coolt). Jag tog mig själv i kragen och tog ett par modiga kliv rakt in i historien. Inte nog med att jag köpte en Baracuta G9, orginalet till den så kallade Harringtonjackan, jag köpte den i babyblått istället för den vanliga och mer neutrala beiga färgen.

G9:an är, och jag hatar egentligen ordet, en tidlös klassiker. Egentligen finns inget tråkigare än en tidlös klassiker, det vet ni ju att jag tycker vid det här laget. Ändå kan jag inte motstå den och jag vet precis varför. När jag kom till Lund som osnuten yngling för att studera och förkovra mig skrev jag in mig vid Blekingska nationen, studentsveriges indiebastion framför andra. Musik, inbillade jag mig, var det viktigaste i livet och jag satt, om inte andäktig så åtminstone nervöst tyst, på min första korridorsfest och hörde Jonas F (vid tiden DJ-bokare och allkunnig musikguru) berätta om vikten av att ha hört allt av Beatles för att förstå grunden till all popmusik. Även om jag idag kanske inte längre håller med honom att det är just Beatles man skall lyssna på så är jag fortfarande löjligt förtjust i att plugga dåtiden för att försöka förstå samtiden.

Den reella anledning till att jag köpte en G9 är alltså egentligen inte att jag tycker den är snygg ,vilket den förvisso är, men det är sekundärt i sammanhanget. Jag köpte den så att jag med bibehållen självrespekt och trovärdighet kan frossa i t ex den här underbara jackan.

Jag vill med andra ord inte bli tagen med byxorna nere. Eller i det här fallet jackan av. Jag vill, inför mig själv och alla andra som beter sig lika märkligt som jag själv, kunna rättfärdiga mina pastellstinna, preppyliknande sartoriella utsvävningar med att låtsas som om jag känner till bakgrunden enbart genom innehavet av en speciell jacka. Låter det ytligt? Det är det. Det är kläder vi pratar om.

24 comments:

Peter said...

Alltså. Båda är ju grymma. Men Acne-jackan är helt mad faktiskt. Om man för tillfället inte råkar vilja vara fullt lika tidlös.

Lina said...

acne-jackan bör införskaffas av varenda levande manliga varelse som finns på den här planeten. å andra sidan är det väl exakt det alla manliga varelser på denna planeten kommer göra för den är ett säkert kort och funkar på vem som helst när som helst. harrington-jackan bara osar gubbe men det är hett, dock endast på vissa manliga personer. men när det är rätt uppnår den en klass acne-jackan aldrig kan slå, inte för alla pengar i världen. så du gör nog rätt i att frossa i båda.

Johan B said...

Jag har inte kunnat frossa i min ljusblåa så mycket som jag velat eftersom temperaturen under sommaren inte varit nådig mot jackor. Inte ens nu i september har den kunnat användas. Nu beror ju det framförallt på att jag inte kan använda såna där underbara plagg under veckorna utan är förpassad till helgerna för sartoriella utflykter. Jag känner dock att den kommer starkt inom en veckas tid.

tobias said...

Elvis bär också en baracutajacka i filmen King Creole (där han spelar mot den verkligt begåvade, och alldeles för tidigt bortgågna, Carolyn Jones), en av hans få sevärda filmer.
Ävem grabbarna i banden Madness och The Specials sågs ibland i baracutas om jag inte är helt ute och cyklar.

Johan B said...

Så klart de hade Baracutas på sig. Fast se upp för de farliga oäkta Harringtonjackorna som man ser allt som oftast. De utmärker sig genom att deras foder, som förvisso är någon form av tartanmönster, är mycket luddigare och mindre skarpt än på orginal-Baracutan.

Om man inte vill lägga fullt så mycket på sin Harrington duger de dock gott som komplement och kan inhandlas tjogvis på Spitafields Market i östra London om man råkar befinna sig där.

Jan said...

Törs jag fråga var man kan köpa en Baracuta, och vad den kostar?

Johan B said...

Jag hatar att säga det men jag tror inte man kan få tag på Baracutas i Sverige. Som tur är kan du plocka upp en för det facila priset av 135 pund på

http://www.baracuta-g9.com/

Alternativt åker du till London, gå till J. Simons butik på Russel Street, Selfridges eller till lilla mysiga Bread and Honey vid Old Street.

yeh-yeh girl said...

Hade någon liknande jacka som liten, fast beige. Minns inte vad jag tyckte om den.

luvs said...

Jan: Baracuta g9 finns på solo i stockholm. Kommer inte ihåg vad de kostade, men det var något runt 1200-2300.

carl_h said...

Runt 2 lax bellar de. Så vida man inte vill ha Stüssy x Baracuta G9, då springer de loss på 2990kr. Ett ex i varje färg finns att tillgå i Sverige.. So far.

http://journal-inc.com/ab/index.php?paged=4

Johan B said...

Luvs >> Luv!

Oscar said...

nk har, eller hade iallafall i våras, också baracutas. själv sportar jag en harrington från merc, inte lika bra kvalitet kanske men fortfarande stilig.

Anonymous said...

Förstår inte Acne-jackan. Vad ska man ha på sig till den där tveksamma, strikta (germanska) formen?

Anonymous said...

Fattas det inte bara ett skärp runt midjan också? Och spetsiga sneakers? Ja, ja!

manne said...

Oliver Spencer e mkt bättre. finns absolut inte på Solo.

this is bonnie... said...

harrington-jackan var formodligen en livsinvestering, klappa dig själv på huvudet och säg: -bra gjort!

Anonymous said...

Spetsiga sneakers? Vart är mänskligheten på väg? Herregud.

Anonymous said...

Acne-jackan, vad ligger den på?!?!?!

Martin Palm said...

Jag köpte en beige i Malmö. Fantasktisk jacka!

daniel said...

acne-jackan martin? var i malmö då?

Martin Palm said...

Acne-jackan har jag inte sett i Malmö. Det var en Baracuta.

Anton said...

OMG ACNEJACKAN VAR HUR SNYGG SOM HELST ! !
VIlken kollektion?

hair removal said...

Acne can affect anyone, but it is more common in teenage boys and young men. Acne seems to run in families. If your parents had cystic acne, you are more likely to experience severe acne yourself.

Anonymous said...

Thanks , I have recently been searching for information about this subject for ages
and yours is the greatest I have came upon so far.

However, what in regards to the conclusion? Are you positive in regards to the supply?My site - Polysilicon Pressure sensor