2006/12/20

Stil: Åttiotalskostymen och framtiden

Ni kanske tror att åttiotalskostymen för evigt dömd är att associeras med gigantiska axelvaddar och korta höga midjor? Då tror ni förmodligen rätt. Bilden som ofrånkomligt projiceras på min inre filmduk när någon pratar om kostymer från åttiotalet är en relativt smaklös blandning mellan linne, polyester och av någon outgrundlig anledning de där kavajtröjorna som våra (70-talister that is!) pappor hade på sig när de gick på middagar hos grannen.

Men trots att våra associationer är så kraftfulla och tydliga tror jag att vi går bort oss en smula i våra tankevrår. Kostymen, och då särskilt den amerikanska (förmodligen i form av Ralph Lauren och Brooks Brothers), var snarare alldeles strålande under åtminstone de första delarna av åttiotalet.

Ovan ser vi strålande Tom Wolfe under en fotosession under sent 70-tal (fine inte 80-tal men han har sett ungefär lika strålande ut hela tiden så han är fortfarande ett giltigt argument) och kan man säga något annat än fullständigt underbart? Raka byxor, stedställda fickor (tycker jag mig se i alla fall) och vita skor som inte får honom att likna valfri charmör utanför tullarna som tror att han är välklädd är en fullständigt flawless komposition.

Återvänd nu till en första bilden. Ja, precis den, bilden på Eddie Murphy i "Ombytta roller". Eddie må ha haft väldigt suspekt smak när han ställde sig på scen för stand upfilmerna "Raw" och "Delirious" men i John Landis lilla pärla från 1983 har stylisterna klätt honom i förstklassiga amerikanska Wall Street-kostymer. Jag såg den nyligen och slogs av hur oerhört vackra kostymerna är genom hela filmen. De är långt ifrån schablonbilden av hur vi tror kostymerna såg ut genom hela åttiotalet och lånar snarare drag från den traditionella modskostymen med en något kortare jacka än de kostymer vi bär idag blandat med en tydlig konservativ amerikansk flair.

Allt det här har att göra med min tes att under vårvintern 2007 kommer den konservativa hipsterstrenden fortsätta. Från pastellpolos, till höstmansmannen i gigantiskt tunga rockar till en grynande vår med gråa, smala vintagekostymer från 1984 kombinerade med skjortor där kragsnibbarna hålls ihop av en liten tunn guldpinne (om nån vet vad en sådan kallas, hör av er omedelbart). Allt det här hänger tydligt ihop med hög- och lågkulturdebatten som nyligen initierades av Odd at large-redaktionen i SvD. Det kommer bli hippt (i en sinnessjukt liten krets) att klä sig som om man bara skrev och läste the great american novel under tidigt åttiotal. Som vanligt kommer det inte att hålla i sig länge utan framåt mars falnar intresset och ersättas av något jag hittar på nästa vecka.

10 comments:

Enigma said...

Tjipp, "collar pin" till en pin collar skjorta ;)

http://www.jewelbasket.com/jbly11-j.html

Ingen aning vad det heter på svenska om det var det du ville veta. God jul (och gott nytt år om det inte blir någon fest i kåneland innan dess)!

johan said...

Hihi, jag gillar slutet. Längesedan vi hördes! Uppdatera mig om sthlm nångång.

Anonymous said...

Jag skall. Uppdatera alltså. Är du fortfarande i London?

johan said...

Nä, jag kom hem igår kväll. Började genast skissa på nästa flykt.

Anonymous said...

vilka kavajtröjor? tröjan man har under kavajen, är det den som åsyftas?

Enigma said...

http://www.aftonbladet.se/vss/mode/story/0,2789,959869,00.html

Nästa gång så kanske.. Haha!

Anonymous said...

70talet slutade inte förens 84 och 80talet slutade inte förens 94 osv.

Isobel Hadley-Kamptz said...

Jag såg i går kväll på The line of beauty som börjar på svt den 9 januari och om den slår igenom utseendemässigt, som den verkligen borde, så kommer engelska 80-talstweedkavajer (och smokingar) vara hetaste hett.

Anonymous said...

Och de där brittiska kavajerna är ju precis det som Wall Street hade på sig i Hamptons under tidigt åttiotal om man får tro Wolfe.

Kavajtröjorna var tröjor som män använde istället för kavaj när de ville vara lite informella när de var på fester hemma hos folk. De var så ful att jag redan vid 8 års ålder hade lätt avsky för dem.

Anonymous said...

Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday.
It will always be interesting to read through content from
other authors and practice a little something from their web sites.


Look at my site - Click Loan