2009/01/14

Plagg: BroguesNär jag insåg att brogues var det enda sättet att bota min ungdom var jag flera år sen. Man kan säga flera hundra år som man vill vara riktigt elak. Men jag tänker inte vara så elak utan bara påstå att att jag sisådär ett år sen, i alla fall om man tycker det är viktigt med trender och andra oväsentliga tidstypiska strömningar. Mina första brogues köpte jag för lite mer än två år sedan vilket är ungefär 67 år sedan Johan Hakelius stoppade ned sin första grällt färgade näsduk i sin tweedkavaj och ungefär ett halvår efter att preppytrenden peakade hos innerstadshippsters med Wirfält och Lokkos utläggning om Polo Rugby i Rodeo. Jag var med andra ord inte ens på något sätt hipp. Eller trendig. Eller något annat som är eftersträvansvärt enligt rådande diskurs. Jag brydde mig inte och bryr mig inte. Jag är väldigt medveten om att brogues just nu är väldigt "populära" (vilket är milsvitt från hippt!) och var och varannan man ser ut som en korsning mellan Scott Schuman och the Duke of Windsor men det går inte att värja sig mot saker som är randsydda och speciellt inte skor. Det handlar om hantverksskap som är nedärvt i generationer av skomakare och som de senaste hundra åren i stort sett bara förfinats med nya modeller, intressanta läster och en del nya material. En broguesko, givet att man vet att sköta den, blir bara vackrare ju äldre den blir. Patinan som skänker glans åt en välskött och välsydd sko kan inte köpas för pengar, det är kärlek, skokräm och intensivt arbete som skapar skönheten. Skall ni köpa en enda sko i vår skall ni inte köpa säsongens sko, ni skall köpa alla säsongers sko. En brogue.

9 comments:

Calle Grenvall said...

Kärt återseende detta. Johan du skriver en av få bloggar som jag klarar av att läsa utan att få kväljningar. Jag ser framemot kul anekdoter och bra tips även denna rundan :)

Doris och Rita said...

Den enda glädjen mina något okvinnliga 41:or skänker mig är att de är tillräckligt stora för små herrstorlekar.

Men. Nu när jag efter ihärdigt gnetande äntligen fyllt mitt skoköparkonto blir jag lite tveksam, De Church's jag provat passade visserligen suveränt, men det känns onekligen som om man betalare en del bara för namnet. Finns det några andra tillverkare jag skulle kunna spana in?

Jesper A said...

Jag tycker/ av det jag settatt Church's skorna, om du menar modellen Chetwynd är den som är snyggast på kvinnor, av mansbrogues. de har en speciell utformning som gör det så passande för båda könen. Andra klassika brittiska märkens modeller tenderar att bli kanske lite väl maskulina men kanske ändå kan funka som den här http://www.pediwear.co.uk/trickers/products/160.php
Sen är Church's skorna antagligen lite överprisatta om man ser till andra brittiska skor. Men på Nitty Gritty ( om du bor i stockholm, ska dit, och inte redan tittat där) finns vad jag minns en kvinnomodell för chetwynd brogues för 3000 tror jag, du kan ju alltid se om den finns i något större storlek, 41or är väl inte jätteovanligt för kvinnor egentligen? Sen finns det brogues från italienare och mer "moderiktiga" skor än trickers och lirarna, som kanske är mer unisex, det har jag tyvärr inte någon koll på var det finns bra. Men jag tycker helt klart att church's är värt att satsa på, även om det lämnar ett stort tomrum i plånkan, och även om de är något överprissatta så får du dock ett par fantastiska skor, som med god vård håller för alltid. Lycka till!

Doris och Rita said...

Tack för det utförliga svaret! Jag har valt ett tag mellan Chetwynd och Diplomat men inte riktigt kunnat bestämma mig, ska ta och kolla in de på Nitty Gritty i helgen.
Nej, 41 är varken överdrivet stort eller jätteovanligt, men ofta tycker jag proportionerna tappas i de lite större storlekarna (på damskor)- råkar man då gilla klassiska brogues är det rätt praktiskt att satsa på herrstorlekarna.

Johan B said...

Jag kan bara rekommendera Loake. Särskilt deras 1880-serie som är en mer slimmad serie de har. Det är också deras top of line-modell och de är betydligt billigare än Churchs. Det finns en trevlig skomakare på Folkungagatan som säljer dem för 2200.

Jag har för mig att det är den här skomakaren

http://www.reco.se/sodermalms-sko-nyckelservice

Jesper A said...

Vad är det för modell på bilden förresten?

Johan B said...

Jag har tyvärr ingen aning. De är tyvärr inte mina.

Jesper A said...

Jaha, på så sätt : ), tyckte den såg lite hemtagen ut(vilket den kanske är också iofs, men av inte dig)

Jesper A said...

Jaha, på så sätt : ), tyckte den såg lite hemtagen ut(vilket den kanske är också iofs, men av inte dig)