2009/02/07

Politiska plagg: Keffiyeh

Härom helgen gick jag förbi Malmös vackra stadsbibliotek och den inte fullt så vackra Triangeln på min söndagspromenad. Områder svärmade av uniformerade länsmän som försökte hålla en formerande pöbelhop i schack. Utan att bli allt för raljant så kan man närmast beskriva folksamlingen som Möllans finest, dito dessutom beväpnade med ägg, flaskor och stenar. Vad var syftet med denna lilla get-together, jo att störa en pro-israelisk fredsdemonstration som hölls en bit bort. Tillägas kan att de lyckades i sitt uppsåt och om jag inte är helt ute och cyklar ska hela proceduren upprepas nu på söndag igen.
Det som fångade mitt öga estetiskt var inte de vämjeliga dreadlocksen, de stripiga skäggen eller myckna ansiktsutsmyckningarna, utan den mängd keffiyeh som satt ordentligt fastsurrade kring demonstranternas halsar. Denna högst informella uniformering var dock något som jag till fullo sympatiserade med. Om man vill vara pro-palestinsks och dessutom är ute på upptåg visar man det inte bättre än genom att bära keffiyeh.
Efter Henrik Vibskovs griskreationer verkar dock palestinasjalen blivit allmängods, gärna buren till skinnjacka eller kavaj i alla möjliga och omöjliga sammanhang. När jag ibland försynt försöker påtala dess historia eller politiska laddning möts jag allt som ofta av ett carte blanche. För mig framstår detta som en ytterlig historielöshet och också någon form av resignation inför att ha en intellektuell analys av de kläder man bär, där de enbart reduceras till snyggt eller fult, sammansatt tyg, dagens outfit etc. Själv bär jag inte keffiyeh både av politiska och estetiska skäl, men har all respekt för dem som gör det för att visa en kulturell samhörighet eller ståndpunkt i en högst aktuell konflikt. Kläder är politiska. Kom ihåg det.

3 comments:

JAKOB said...

well, denna keffiyeh är ursprungligen en traditionell palestinsk sjal. den har kommit att symbolisera anti-israeliska åsikter, men från början hade den ingen politisk tillhörighet, så att säga. så egentligen kan man ju säga att dessa modeoffer som bär keffiyeh ovetandes om dess politiska koppling, reclaimar modet från aktivister och våldsdåd i israel/palestina.

Johan B said...

Det kommer dock, och tyvärr, krävas mer än aningslösa modeoffer för att sudda ut 80-års politisk associering. Visst är det en vacker tanke att banalism skulle kunna göra något så fint men det kommer inte att hända.

Hrafn said...

keffiyeh är en sjal som bärs i de flesta arabiska länderna och inom till exempel beduinska stammar så signalerar keffiyehn klan och social status.

En jordansk vän till mig är irriterad på att han förknippas med palestinier när han bär sin rödvita sjal...

Sen så går det ju inte att undvika politiseringen av kläder, något som vänstern brukar vara experter på!

converse, cheap monday, keffiyeh, m.fl.

Nu tänker jag börja bära tagelmust och hävda att det är en pro Israelisk symbol!