2009/04/24

Irritationsmoment: Jägaren i stadenFredagslugnet är påtagligt på kontoret. Det är den första riktigt varma fredagen i Stockholm och de flesta har andra planer än att fylla i excelark och sortera post. De vill njuta av solen och av den tydliga känslan av framtida semester som kommer över oss så här i mitten av April.

Jag och min gode kollega njöt också av solen idag när vi satt på en bänk på Nybroplan i gasset och åt vår takeoutlunch. I allsköns ro studerade vi förbipasserande, bedömde deras smak i kostymer, skrattade åt turister och var som vanligt, en gnutta elaka. Men bara mot de som förtjänar det givetvis, tro inget annat om oss. Nåväl, det som fick mig att gå som mest i spinn idag under lunchen var en helt vanlig Barbourväst. Jag har egentligen inget emot dem. Jag har dock inte heller något direkt för dem. Jag ser dem lite grann som den sartoriella motsvarigheten till den svenska militärcykeln, något som alltid funnits, alltid kommer att finnas men som egentligen inte gör någon euforiskt glad, enbart lite halvljumma.

Det finns dock ett förbehåll för min ljumma inställning, det finns situationer där jag blir i stort sett hatisk mot västen i fråga och det är när den bärs utanför sitt riktiga användningsområde, nämligen jakt. Jag blir särdeles upprörd när jag ser där bäras i city en varm dag som denna. Vad vill man signalera? Att man precis stigit av från sin Land Rover efter att ha ägnat morgonen åt att förbereda höstens jaktsäsong redan i april? Att man man i källaren hemma har fler jaktgevär än Dahmer hade styckade kroppar? Att man är lite av bakom flötet och inte inser var man befinner sig rent geografiskt?

Att bära jaktkläder i stan är givetvis ett strålande sätt att associera sin persona men de högre sociala klasserna men om man känner ett brinnande behov av att göra det här kan man väl välja ett mer smakfullt sätt. Det finns mängder av mer passande kläder att välja en solig dag som den här i Stockholms city så snälla yngligar som går på stadens gator, välj istället nån av de där kostymerna från Lund & Lund som jag vet hänger i din garderob. Vi skulle alla leva ett mycket vackrare liv i så fall.

No comments: