2006/04/18

Plagg: Power suit

Varför har vi på oss kläder? Låt oss bortse från det självklara som att hålla oss varma under isande vintertider, skyla oss så att vi inte drabbas av den lutheranska skammen eller att försöka se så bra ut som möjligt och därmed skaffa oss en partner (eller behålla en) vilket brukar var de vanligaste skälen till att klä på oss på morgonen. Det finns en mängd andra skäl som det skrivs en hel del om och ett par andra som det inte skrivs så väldigt mycket om. Ett skäl som det nästan är politiskt okorrekt att skriva om är att använda kläder som ett maktmedel. Nu råkar jag tycka om att skriva om saker som är politiskt okorrekta eftersom det alltid retar någon som endast spelar efter de redan uppsatta spelreglerna. Därför skall den här posten handla om att använda kläder som makt.

Ingen annan använder kläder som maktmedel lika effektivt som Michael Douglas gör som karaktären Gordon Gecko i filmen ”Wall Street”. Låt oss för en sekund låtsas att klockan är 1987 och sedan titta på bilden av honom här ovanför. Vad vi ser är en man som går över lik för att få det han vill ha och just 1987 var det exakt som han är klädd man skulle vara klädd för att lyckas med det. Fast byt ut slipsen och välj en annan färgsättning av skjortan och du har bilden av varenda ung analytiker på private equity-firmorna nere i Londons City idag. Ibland brukar jag experimentera med skjortval och slipsval för att se om man bemöts olika beroende på hur man är klädd och resultatet är nästan läskigt. Det kan räcka med att ha på mig min röda powerslips så verkar folk ta det jag säger på större allvar.

Det är dock dumt att tro att kläders makt inskränker sig till finanskretsar och unga män i kostym och slips. Varje subkultur har sina egna signaler för makt och överlägsenhet och även om just kostym och slips är relativt allmängiltiga som maktsignaler är de långt ifrån de enda samhället associerar med makt. Vem lyssnar ni mest på när det handlar om nya spännande band, en kille i en kritstrecksrandig Boss eller en tjej i någon form av luggklippt popfrisyr? Tror ni mer på en socialantropolog i Teva-sandaler än en i Kenneth Coles? Skulle ni känna lugna med att lämna bilen på service om mekanikern hade på sig khakifärgade shorts istället för en oljig overall? Olika sociala kontexter kräver olika uniformer för att skaffa sig ett mentalt övertag över personer man möter och även om det låter en gnutta moraliskt tvivelaktigt är det något vi alla gör, om inte dagligen så åtminstone mer ofta än vi vill erkänna.

Kan man lära sig spelreglerna har man ett socialt övertag som man kan använda på olika sätt. Vissa väljer att framföra sina åsikter om brinnande ämnen medan andra använder sin kraft till att attrahera det motsatta könet. Oavsett dina mål så har du mycket att vinna på att läsa på om klädspelets regler. The way we wear är en utmärkt startpunkt på din sartoriella resa.

3 comments:

Anonymous said...

bra inlägg, men störigt att skriva okorrekt hela tiden istället för inkorrekt.

Anonymous said...

inkorrekt ligger så mkt bättre i munnen.

Johan B said...

Helt rätt. Men det får bli inkorrekt den här gången.