2006/05/12

Fredagspost: Att klä sig på sommaren.

Så var det fredag igen och London känns äntligen som den smältdegel staden faktiskt är. Jag gick ut i morse och ett nästan subtropiskt väder slog emot mig, det är varmt och det är förvånansvärt fuktigt. Det är en känsla inte helt olik den som slår emot en när man på sommaren befinner sig på någon form av semesterort och man beger sig ned mot stranden eller ett kafe för att dricka dagens första macchiato eller citronlemonad. En mycket angenäm känsla med andra ord.

Sommaren ställer män mer än kvinnor inför sartoriella dilemman. (Jag vet inte om man kan säga sartoriell men jag älskar konstruktionen så tills dess att Horace läser bloggen tänker jag fortsätta). Kvinnor på sommaren kan enkelt klä sig smakfullt och snyggt trots att temperaturen kryper upp mot 30 grader och svetten rinner som på en kvarglömd frukostost. Män kan inte gör det med samma lätthet av det enkla faktum att män generellt sett inte ser lika bra ut med lite kläder på sig. Om det här beror på fysiologiska faktum eller en patriarkal världsbild tänker jag överlåta till andra bloggar att analysera, jag tänker bara se världen som den faktiskt ser ut idag.

Så vad skall vi män göra? Vi skall följa en del grundregler:

1. Det blir inte svalare för att vi sätter på oss ett riktigt fult linne. Det blir bara fulare. Det kan tom. bli svalare om vi har lite extra kläder på oss (av rätt material så klart) eftersom vi då skuggar oss mer effektivt. Mannen nedan gör med andra ord inte mycket rätt.2. Väljer vi bara rätt färgkombinationer kan man visst har shorts i staden. Det är en förlegad regel som säger att vi inte kan visa våra vader på barer och caféer. Dock bör vaderna vara relativt välformade (goes for men and women) och ha en lagom nyans av brunhet så att bordsgrannarna inte direkt påminns om sin egen lekamen i mitten av december. Gör man rätt så kan man se lika sval ut som mannen nedan.

3. Välj en kostym som inte är så vansinnigt konservativ på sommaren. Pojkar, män och vänner, låt oss lova att försöka använda det färgseende som vi en gång för ett par miljoner år sedan begåvades med. Kostymer i kritstrecksrandigt kan vara fantastiskt snyggt och attraktivt men låt oss inte glömma bort alla underbara pastellfärger och charmanta kombinationer av högt och lågt. Se hur väl gymnastikskorna passar med den ljusblåa kostymen och den nonchalant uppknäppta vita skjortan. Notera också hur oerhört långt ifrån en gammal Stureplansbrat han är trots att han har både vit skjorta och kostym.

Följer vi bara de här reglerna och ett par till kan vi se fram emot en välklädd och smakfull sommar för alla inblandade parter.

Jag vill tacka The Sartorialist för de vackra bildern och Chav Scum för den fula

No comments: