2006/05/17

Problem: Basgarderoben


För någon månad sedan kom Ebba von Sydows bok "Rosa drömmar" ut. Nej, vänta nu "Rosa drömmar" är ju sunkhaket på Lilla Essingen som fått sig en uppryckning rent visuellt men som fortfarande befolkas av samma kedjerökande klientel som innan. Ebbas bok heter ju "Ebbas stil" och inget annat. Fast det är klart, likheten mellan restaurangen och hennes bok är slående, de paketerar båda gamla saker (klientel respektive könsnormer) i ett nytt blänkande omslagspapper. Nog om det, det här vara bara en inledande passus för att få er skärpta och alerta och leda oss in på vad posten egentligen handlar om, nämligen basgarderoben.

I "Ebbas stil" listar Ebba de viktigaste sakerna att ha i en basgarderob. Trenden plockades snabbt upp av i stort sett varenda modeblogg i Sverige och det producerades listor som aldrig förr, tjejer listade "Seven for all mankind"-jeans bredvid Gina Tricot-toppar och det var länge sedan jag läste något så tråkigt och intetsägande.

Är inte en basgarderob bara de där plaggen som bara hänger där i garderoben som man nästan aldrig använder? När jag bodde i Canada hade jag en idé om att jag skulle bygga en grym basgarderob baserad vita kvalitetstshirts och linnen (Calvin Klein var oerhört billigt på Winners) och adaptera någon form av nordamerikansk collegestil. Det hela slutade med att jag blev sittande med så mycket vitt tyg i min garderob att jag var tvungen att hyra en container när jag äntligen rensade ut gamla synder.

Ebba listar bla. två vita och två svarta linnen som måsten i varje kvinnas garderob. Varför? Varför i hela fridens namn bör dessa två plagg ingå i varje kvinnas garderob? De enda plagg som bör ingå i personers basgarderob är plagg som ägaren trivs i, (eller vill trivas i), ägaren ser snygg ut i eller som signalerar någon form av grupptillhörighet som ägaren vill bli associerad med.

Att lista basplagg är nästan om att lista basskivor, dvs. vilka skivor alla måste äga för att sedan kunna utforska hela den flora av musik som finns därute. Luktar inte det resonemanget väldigt mycket Pop-redaktionens morgonmöten 1997 och påminns vi inte om den tiden då vi fick en kanon nedkörd i halsen på oss oavsett om vi ville det eller inte eftersom det bara fanns en enda musiktidning värd namnet att läsa? Idag har den initierade popmusikkulturen demokratiserats och att ha koll har inte längre ett lika stort egenvärde. Relativt anonyma bloggar som "L'amour a trois" och "Oh my gosh" spelar större roll för vad som det dansas till på klubbar än vad Sonic och Nöjesguiden gör och begreppet popklassiker håller definitivt på att lösas upp. Internet har här fungerat som den stora demokratimotor den faktiskt kan vara när den fungerar som bäst.

Inom modebloggosfären verkar det existera en exakt motsatt process. Bloggarna kopierar varandra snabbare än man hinner säga lackmuspapper, Ebbas senaste uttalanden skickar svallvågor genom varenda liten textrad och jakten på den perfekta handväskan bara fortsätter ändå in i evigheten.

Basgarderoben existerar inte. Det finns inga måsteplagg eller märken man inte kan vara utan. Trivs du inte i en Fred Perry så gör du inte det. Du gillar förmodligen inte samma musik som "The way we wear" men vad gör det i det långa loppet. Vi är alla kapabla att skapa vår egen sartoriella verklighet.

18 comments:

Tilda said...

Bra skrivet. (Även om jag också körde en variant av baslistan hehe) Just modebloggar känns så otroligt lika varandra. Samma upplägg, samma plagg. Jag hoppas att jag iaf ligger i nån slags utkant av den här massan av same same.

Johan B said...

Kan även meddela att jag jobbar på att sammanställa annonskostnadsgrejen. Det lutar åt att det blir en uppskattning istället för en exakt beräkning.

gustav said...

Word.
Mycket bra skrivet!!!

/g

Johan B said...

Nån måste ju kommentera fenomenet utan att sjunka ned till nivån av bloggmobbning och elaka inlägg i Englas kommentarer.

Det är en rätt hemsk trend som håller på att utvecklas men jag tror inte vi kommer någonstans genom att skrika avundsjuka och ytlighet i väl valda gästböcker.

cherry said...

äntligen. du har så rätt, vem fan behöver en basgarderob? basplagg är för mig förkylningsplagg, och enda gången jag önskar att så inte var fallet är när jag ska på anställningsintervju.

Anonymous said...

sant, basgrejer är alltid boring men vita linnen är väldigt sexigt på både män och kvinnor...

Johan B said...

Trust me anonymous, I wish det var sant även på mig.

Anonymous said...

Hm...håller med om att allt för många modebloggar liknar varann mer och mer, och att det finns alldeles för lite "eget tänkande". Men om man ser lite bortom de där 2 vita/2 svarta linnena, så tycker jag nog ända att Ebba har en poäng med sin basgarderob.
Vad hon försöker ge tips på är kläder som är lätta att kombinera med de där speciella plaggen som utgör "din stil".
Nu råkar det bara vara så att 2 vita/2 svarta linnen är det enda som ryms inom Ebbas referensram.
Men Ebbas tips är en bra början för oss fantasilösa :)

Emma said...

Äntligen känner jag mig normal. Jag AVSKYR basplagg, det är ett sånt slöseri med mina nästan obefintliga pengar att köpa sådant när man istället kan köpa fina saker.

Johan B said...

Grejen är att min stil aldrig har haft några basplagg. Varje gång jag har försökt köpa "vanliga" kläder slutar det med att de hänger i garderoben. Det enda undantaget är skjortor men det är bara för att de är en del av min jobbuniform (kritstrecksrandigt och slips).

Varenda tshirt, varenda jeans, varenda pike-tröja som jag faktiskt använder har jag haft en tanke, eller tom. en passion bakom. Visst, i min bok är det bas att ha ett par olika sorters Fred Perry i garderoben men det har ju mest att göra med att jag snöade in på Stone Roses en gång i tiden, inte att det är ett basplagg.

Britta said...

Håller helt med dig om att man själ ska välja sin egen stil och inte bara kopiera. Men sedan kan man ju lite krasst granska sig själv i sömmarna och inse att vi är alla bara bleka kopior av någon annan. Det är svårt att vara originell när "allting" redan har gjorts.

Celi said...

Här fick man sig en tankeställare... *slits mellan modern feminism och klassisk modeslav* Tack för att du problematiserar fenomenet mode!

Anna said...

hoj hoj du har så rätt och så fel samtidigt! :)

Rätt - det finns ingen universell basgarderob med plagg som alla trivs i

Fel - jag tror att man ändå har en viss stil, eller att det finns vissa plagg som man trivs extra bra i, och att dessa utgör ens basgarderob. Har inte du några plagg som du tenderar att köpa om och om igen - eller plagg som du trivs extra bra i? För mig är det svarta kjolar, och svarta tröjor av bra kvalitet. I en svart kjol och top vet jag att jag kommer att känna mig bekväm - och därför är det praktiskt att ha dessa som bas. men det är ju MIN bas - inte en generell bas. Och det har absolut inget med "vanliga" kläder att göra. Jeans ingår definitivt inte i imn bas t ex.

För att göra referensen till musik- jag har bas-album som jag alltid kommer tillbaka till, som jag vet kommer att få mig må bättre om jag mår dåligt, får mig att li sugen på att dansa, eller ger en rätta euforiska stämningen om jag är lycklig, sen lägger man på lte här och där och testar nya saker och utvidgar sin bas. Men den finns alltid där i grunden.

PrettyInPink said...

väldigt bra text. håller med.

Now or never said...

Jaaaa! Tack! Äntligen. Jag är så TRÖTT på alla tjugonågonting tjejer som bloggar och håller varandra bakom ryggen och "oh, ah, fin, vart köpte du den?" Och den där Ebba, henne ska vi inte ens prata om... jag får ont i lungorna bara jag hör talas om henne.
Finally!
TACK

Anonymous said...

This site is one of the best I have ever seen, wish I had one like this.
»

Anonymous said...

I find some information here.

Ylva said...

Vad gör det om det finns många liknande "modebloggar"? Jag gillar själv inte att läsa såna men då kan jag ju lät glida vidare till nån roligare sida. Just nu tycker jag det är lite intressant att läsa om basgarderober för då får jag tips från andra på vad den kan innehålla. Själv har jag ju alldeles för många plagg och har fått många bra tips när jag kollat in basgarderobs-sidor :) Bästa basplagget som finns är väl ändå Jeans vanliga enkla blåjeans.
Tack för mig!