2006/09/22

Stil: Vän av ordning-kvinnan

Vän av ordning är oftast vän av ordning eftersom vän av ordning inte har några andra vänner än just ordning. Jag vill helst inte skriva om vän av ordning eftersom så många redan har beskrivit sitt förhållande till vän av ordning. Eller snarare sitt ickeförhållande. För ingen har någonsin träffat vän av ordning, hon (eller han men vi skall fokusera på den kvinnliga varianten idag) lever sitt liv, inte genom att kommunicera med kommunikéer, utan med lappar på företrädesvis tre ställen; tvättstugor, företagskök och på insändarsidor. Jag kommer dock att skriva om henne här av den enkla anledningen att det inte längre är lika enkelt att känna igen vän av ordning på hur hon ser ut.

"Alla lappar om ordningsregler är förbjudna förutom de lappar som förbjuder folk att sätta upp lappar med ordningsregler. Den som bryter mot det här förbudet kommer omedelbart (eller så snabbt arbetsrättslagstiftningen tillåter) att bli avskedad."

Det här den enda lappen som skulle tillåtas om jag var chef för något företag med fikarum

I sak har vän av ordning alltid rätt. Det ligger lite i sakens natur. Ordning är något de allra flesta människor har en naturlig fallenhet för att tycka om och därmed har vän av densamma oftast rätt. Ändå är retar vännen mig till vansinne. Och det beror ju givetvis på att vännen påpekar saker som alla redan vet. Men som vi lite till mans, och till kvinns, struntar i. Alla vet att det är äckligt med gammalt sköljmedel i tvättmaskinen. Men behöver jag en vän av ordning som berättar det för mig och dessutom tror jag kommer torka rent efter mig bara för attjag råkar läsa hennes lapp? Nej är det enkla svaret.

Utseendet på vännen av ordning har förändrats. Ni kanske inte har märkt det eftersom vännen av ordning är så oerhört ljusskygg och enbart postar sina lappar i arla morgontimmar då endast tidningsbuden är vakna. Om vännen av ordning tidigare var klädd i kappa, tjocka strumpbyxor och i kallt väder även en lurvig sak på huvudet så är vännen av ordning, som en helt logisk följd av nymoralisens hypande, idag klädd med Louboutin-skor, vad som helst av Marc Jacobs och så kanske något från Acne. Vännen av ordning är med andra ord en ung tjej med kryddburkar i snörräta rader, konstant ångest för att det inte är tillräckligt välstädat hemma och för dessutom en konstant kamp mot de slarviga slackerna i hennes trappuppgång genom lapparna i tvättstugan. Det är troligt men inte alls säkert att hon i valet i söndags röstade borgerligt. Däremot är det helt givet att hon läste Ebbas bok så fort den kom ut på hyllorna och powerwalkar varje söndagsmorgon vilket ofta kombineras med att dricka latte i gigantisk take away-kopp (det är ju bara så härligt och mysigt storstadsmässigt!).

Jag inser så här att den här posten aldrig kommer att kunna avslutas på något bra sätt. Den slår helt enkelt på alltför många saker som jag inte tycker om; Vän av ordning, Ebba von Sydow-estetik och konservatism. Därför avslutar jag det lite halvt onyktert på en förfest med mina bästa liberala vänner, något oavslutat, något mediokert och något ogenomtänkt. Men se igenom spritångorna och mitt hat mot stagnation och se det jag skrivit som ett tal för sartoriell, och tvättstugenmässig valfrihet och mot östermalmsk uptightness.

15 comments:

Peter said...

Strålande, Johan. Jag vet dessutom att om vän av ordning får välja sitt favorityrke så skulle han/hon helst vilja vara arkitekt. Så där lite lagom kreativt. Men i strikta ramar så att inget avviker för mycket från den för tillfället rådande normen.

Mattias said...

Otroligt rolig läsning, det gjorde min lördagmorgon mycket ljusare (14:20)! Slutet är helt rätt, vän av ordning har alltid rätt och säger det alla vet är rätt, det är en slags präktighetsfundamentalism som inte går att resa invändningar mot på ett sätt som mottas på något som helst positivt sätt. Vän av ordning är i den meningen empatistörd, han eller hon kan helt enkelt inte läsa av sociala sammanhang lika bra som andra, varför man på inga som helst villkor kan spänna av - inte ens i närheten av goda vänner. Lika bra att bara dra ett streck över saken.

Blancaflor said...

Otroligt underhållande inlägg!

Jag vet att jag har tendenser att hemfalla till vän-av-ordning-beteende. Ett beklagligt personlighetsdrag som jag bara visar tillsammans med mina närmaste.

Ciao

cherry said...

jag trodde att det bara var tanter som använde sköljmedel.

Johan B said...

Sköljmedel är alla skjortor bästa vän. Tvätta dock aldrig frotte med sköljmedel.

Erik J said...

Peter: vän av ordning ÄR arkitekt. Stadsarkitekt.

Mie* said...

Du är utmanad!(om du inte redan gjort det och om du vill)...
http://teobok.blogg.se/250906172006_utmaningen_utfrd.html

Karin B said...

Jag håller inte med. En vän av ordning skulle aldrig köpa Christian Louboutin-skor och jag är mycket tveksam angående Marc Jacobs också. Dessutom skulle aldrig någon som köper dessa saker läsa Ebba von Sydow och tycka att hon är någon stil-guru. Däremot kan hon mycket väl dricka en latte efter söndagspromenaden och tycka att det är storstadschict!

Johan B said...

Karin b >>

Vän av ordning har förändrats. Vän av ordning är inte längre samma vän som vi för tio år sedan skymtade i tvättstugorna runt om i Sverige. I ett nymoralistiskt Sverige kombineras just rättfärdighet med välskapta klackskor.

Och det är storstadschick att dricka latte i take awaymugg. Om man gör det i NYC och inte i Skara eller Västerås! Dessutom måste man ha så pass bråttom att man inte sitter ned och njuter av en riktig kopp kaffe.

Men du, kära Karin, visst brukar väl Ebba tipsa om både Jacobs och Louboutin?

Calle said...

I vintras utnämnde Ebba en av Louboutins modeller, typ pumps med tjockare sula, till säsongens "it"-sko. Frågan är om inte det var ett undantag dock. I annat fall tycker jag synd om alla senaretonårsflicksföräldrar.

Puss, C Grenvall

ps. Det var kul att ha dig nere på visit Johan! Avloppsdrinken var däremot inte lika rolig...

Johan B said...

Det var ju kvällens drink för fan ;).

Och bartendern rekommenderade den.

Karin said...

Tack tack, Peter...
För övrigt hävdar jag fortfarande att de som inte-orkar-bry-sig vilket leder till en h-etes massa merjobb (dvs. måste-göra-om senaste-timmens-jobb-jobb) för mig (gärna precis före viktiga deadlines) hela tiden, är irriterande, slöa och jobbiga människor. Uppenbarligen i behov av beskäftiga lappar med irriterade, självklara instruktioner.
Fast tvättstugor är en annan sak.
Kvalar jag in som vän av ordning då?
Och ja, jag är arkitekt om nån undrade...

Thomas B said...

Johan, vem är Frotte?

Johan B said...

Frotte?

Johan B said...

Ahh, frotté.