2006/10/05

Fel skjorta: Jag såg en film

Ta nu inte det här som reklam, för det är det inte. Ta det bara som ett sanningens ord. Jag tänkte först skriva om den för stora kostymen. Ni vet, den där man ser på unga män som nyligen fått eller möjligtvis själva köpt sin första kostym och som det är meningen att de skall växa in i. Den är således en gnutta för stor över bröstet, aningens för lång i ärmarna och den värmer honom långt ned på låren. Med andra ord, vanvettigt ful och oklädsam för personen som bär den. Men det är inte det vi skall prata om idag. Vi skall prata om filmen "Exit" och dess kostymering.

Igår blev jag inbjuden av en av mina finansvänner, dvs. vänner som jobbar inom finansbranschen, på en förhandsvisning av filmen "Exit" som ett relativt stort och känt konsultföretag bjöd på. Det var lite snittar, lite champagne och alldeles för många män i kostym och slips för att man skulle känna sig som om man var på en kulturbegivenhet. "Exit" är en film som utspelas inom finansbranschen, Mads Mikkelsen spelar framgångsrik riskkapitalist som lever i nyrik design med omtänksam svärfar och Alexander Skarsgård gör en roll som ung, ambitiös analytiker. Finansvalp skulle Stig Malm ha sagt och det är precis vad han är, Alexander, en valp alltså. En valp i det hänseendet att han klär sig som en man som inte lärt sig kostymbärandets grundläggande regler och som definitivt inte vet hur man väljer storlek på en skjorta.

Alexander går genom hela filmen klädd i skjortor som är åtminstone en eller möjligtvis två storlekar för stora. Halskragen är så stor att jag utan några som helst problem skulle kunna sticka ned två-tre fingrar mellan skjortan och hans adamsäpple och det beror inte på att han har ett ovanligt litet adamsäpple utan på att skjortan är helt, ja jag säger det rakt ut, uppfuckad.

När ni väljer en skjorta som ni skall ha slips till, välj då en skjorta som passar er. Den skall sitta tätt runt halsen men inte så att ni känner er strypta. En skjorta blir en tvångströja om ni tror att ni är smalare än vad ni är och ni ser ut som ett barn om ni väljer för stora halsar. Båda varianterna är förkastliga. En sartorialist vet sin storlek och skäms inte för den.

12 comments:

Ace said...

Alexander går väl mest klädd i gycklarkläder (riddar stylé avec brynja) annars, så att hans skjortgarderob inte är den bästa får väl härledas till otyg som medeltidsveckan.

maartin said...

det är kanske sartoriellt önsketänkade att det finns en mening bakom alex för stora skjorta; att han _ska_ se lite extra valpig/nyrik/noll koll ut?

Johan B said...

Problemet var ju bara att han hette von Klerking i filmen så han var nog inte speciellt nyrik.

Dessutom är det Daniel Collerts företag som har proddat filmen vilket gör det hela ännu mer märkligt. Visst fan borde de veta hur man klär sig i stekarbranschen.

Ace said...

Riskkapitalistfilmmakare gör film om riskkapitalister alltså. Härligt.

Peter said...

Helt rätt! Styr upp det här en gång för alla nu, Johan. "En satorialist vet sin storlek och skäms inte för den." I like! Micke Persbrand är mao icke en satorialist. Nån stans.

Men jag hoppas för guds/kostymörens/Collerts skull att maartin har rätt. Annars blir det nog inte så många fler filmer.

Johan B said...

Fast jag skall dock erkänna Peter att den gnutta av rondör jag ändå har ibland göms undan när jag köper så underbara gröna skjortor som den jag på min nya bild här på blogger. Men vad skall man göra, den var ju så så vacker.

Ace>> Det var makabert att se vid vissa tillfällen. Dialogen hade jag skrivit bättre på syra. Det mest skrämmande rent manusmässigt sett var att två olika personer flydde från samma ställe ute i skärgården, vid två olika tillfällen, av två olika anledningar med båt. Olika båtar dock men herregud, kunde de inte kommit på två olika lösningar istället för att låta havet bli enda flyktvägen. Muppar var ordet.

Calle said...

And then, out of nowhere:

CARL BILDT IS BACK, mannen som fyller upp skjortan lite lagom ;)

Peter said...

Din nya gröna skjorta är fantastisk, Johan. Och när det gäller Carl Bildt är jag, tro det eller ej ;), väldigt nöjd. Och som min gode vän Benjamin säger: Oljerocken lär ju bli skitstor nu.

Johan B said...

Vi hade ju inte kunnat få en kunnigare. Frågan är bara hur motiverad han egentligen är.

Tackar Peter.

Ace said...

Dags att köpa aktier i Lundin Oil om inte annat.

Anonymous said...

mads mikkelsen ær ju skitsnygg...

this is bonnie... said...

men det känns ju bara helt rätt att alexander har för stora skjortor, det förtjänar han, usla skådespelare!