2006/11/20

Det andra sidan av myntet

Mode eller för all del klädvärlden är dualistisk. På ena sidan myntet vilar passion, konstnärsskap, tradition, historia, hantverk och känsla. På andra massproduktion, hysteri, ängslan och statusfixering. För halvannan vecka sedan fick jag för mycket klave. En tidig höstpromenad till jobbet inleddes i det halvskumma gryningsljuset. In mot staden efter ett ärende så lyste det lite hos en skomakare jag passerade. Jag såg hur han halvsulade ett par skor och bakom honom blänkte rader av imorterade chelseas från England. Jag fick lust att gå in, men hade inte tid.
Morgontrevnaden förbyttes snart mot ett hastigt uppvaknande när jag passerade H&M, där folk formligen slogs för att ta sig in och slita åt sig av Viktor&Rolf plaggen. Under den minut jag stannade så såg jag både skräck, ilska och eufori i ögonen hos folk. Och någon obehaglig sorts hagalenhet. Folk drog åt sig plagg utan att prova eller se efter vad det egentligen var för något, det viktiga vara att plocka en trofé.
Senare, kvällstid, sjönk jag ner i min fåtölj, med en vän i soffan bredvid, och vi tittade på "Djävulen bär Prada". Jag vet inte vad jag hade förväntat mig, men filmen sände vågor av ilska inom mig. Inte för att den var usel i sig, med alla sina stereotyper, utan för den bild den lämnade av en värld styrd helt av cyniker som tappat all sorts förankring i en företeelse som faktiskt berör väldigt många människor. Den spädde på precis det jag sett innnan under dagen, i kön till H&M, där avsaknaden av sammanhang och känsla gör att du i din förvirring drivs till brutalitetens gräns. En våpig Ann Hathaway som transformeras till något som de i kön också hoppas bli med Viktor&Rolf på sig. Det enda positiva med "Djävulen bär Prada" var Meryl Streeps utmärkta tolkning av denna brutalitet där makt blivit det enda av värde. Inte kläder, inte stil, inte känsla, utan endast makt. Mode- och klädvärlden är både skönheten och odjuret och det är därför den är så intressant.

7 comments:

Anonymous said...

Var det inte just det här som fick oss att starta TWWW? Den spännande korsningen mellan tradition och terror?

Mikaela said...

Tack för en väl beskrivande text! Det intressanta medmodevärlden är ju just att den kan vara så frånstötande, trots att rätt få i vårt samhälle kommer undan dess påverkan.

marie said...

åh, anna h (vad heter hon i dbp?) är som sockervadd i filmen. massa fluff. bokens karaktär är lite mer reflexiv och smart. vilket gör boken lite bättre. dock inte bättre än ett välskrivet och småroligt blogginlägg. (vad hackigt jag skriver nu. orkar inte ändra.)

carl_h said...

Är V&RxH&M-bashing den nya grejen eller?

nyckfull.net said...

Man säger det väldigt ofta, men DET HÄR var den sämsta filmen jag nånsin sett.

Calle said...

jag gillade filmen. 3:a.

du borde se fler filmer nyckfull :)

Jonh Neo said...

Hi Josef, yesterday I visited unsecured personal loan. maybe you will found some good the artilce site.
see you again, Josef