2006/12/14

Stilikon: Jarvis

Jarvis känns kanske lite sliten som stilikon efter hans överexponerande britpopår. Men på något sätt så lyckas han, för att använda ett slitet uttryck, åldras som ett bra vin. Hans perfekta mix av töntens estetik; där bibliotikarien och modet är hörnstenar gör honom till en våt dröm för en stilanalytiker. Bildsessionerna från Jarvis visar en äldre, mer sliten och, som Sonic beskrev det, nikotingulnad pophjälte. Jag tycker han är otroligt vacker och det är min önskan att åldras på det sättet, magerlagd efter Parispromenader, med ett gott té och en hemrullad cigarett inom nära räckhåll. Med sin karakteristiskt dåliga hållning så bär han upp sin överrock och sprider sina cynismer i sliten smårutig skjorta med sedvanlig elegans. Att han numera ägnar sig åt sin fru och barn på heltid har inte förändrat det viktiga. Jarvis har verkligen blivit medelålders med värdighet.

Avslutningsvis som glasögonbärare kan man inte undvika att nämna hans fantastiska bågar med bärnstenstonat glas som bli mörka vid solsken. Jag har i flera år försökt få tag på ett par sådana, men nöjer mig hittills med mina Oliver Peoples Ari.


Anledningen till att jag inte skriver så mycket är att jag är överbelastad på jobbet, repat inför två konserter och ligger i slutfasen av inspelandet av Oh! Custers andra ep. Jag lovar att bättre mig efter jul.

8 comments:

StyleSucker said...

I've also got glasses. Perhaps I'm hip

Anonymous said...

Jag tycker er blogg är en av Sveriges bästa. Skulle gärna sett en likadan för det kvinnliga könet. Ni har intressanta tankegångar där mode och blir något mer än en ändlös köpkarusell där man försöker efterapa andra heela tiden.

Fortsätt så!

Anonymous said...

mmm. stylesucker du är hip! men det beror mest på att du hela tiden skriver på engelska istället för svenska.

Michael Holmgren said...

Bra musik gör han också!

Anonymous said...

Tackar malin. Alltid kul att bli utnämnd till en av sveriges bästa. Oavsett kategori :).

Tro det eller ej men igår plockade jag upp gamla "This is hardcore" för första gången på sjukt länge. Vilken makalös platta.

Men att åldras som Jarvis Josef? Jag vet att vi har lite olika syn på saker men nikotingulnad pophjälte är väl ändå bara snyggt i teorin. Jag kan tänka mig att det från Jarvis utsöndras en ganska obehaglig doft, en blandning av gårdagens pints och franska cigg, men inte för att han lever sitt liv så hårt utan för att han faktiskt använder en parfym som doftar så.

Anonymous said...

this is hardcore är fantastisk.
jarvis i mitt hjerta!

Lisa said...

Apropå Jarvis bibliotekarie/nerdlook: Jag tror aldrig bibliotekarielooken varit så inne som i år. Men det är filmernas smått stereotypa bild av den stränga/sexiga bibliotekarien som gäller, modemagasinens chica bibliotekariestil. Om man besöker ett bibliotek, eller jobbar på ett som jag, märker man ganska snabbt att bibliotekarier av idag följer ett annat mode: gärna sandaler, förståndiga kläder, randigt, Marimekko, svart-men aldrig "töntglasögon", nördiga klänningar/kostymer, pennkjolar, blusar. Tyvärr...

Anonymous said...

och sen är väl bibliotikarieyrket också ett, i teorin, väldigt överskattat yrke. lång utbildning, kass lön och sen alla de där anledningarna du just nänmt.