2007/01/03

Stil: Rugged

TWWW fortsätter sina utflykter i sartorialismens subgenrer. Idag har turen kommit till något som jag valt att kalla "rugged". Mest för att detta ord är det som används mest frekvent av tillverkarna för att beskriva plagg som ingår i denna flora. Målgruppen är manliga akademiker som ofta arbetar inom näringsliv, medicin eller viss del av kulturlivet. Stilen utgår från tidigt nittonhundratal och någon form av kolonialistisk casual. Eller i alla fall hur en rik amerikansk anglofil föreställer sig att den såg ut på den tiden. Föreställ dig en korthårig executive på semester som anländer till jaktcampen och svingar sig ur Landrovern med båglösa eller sköldpaddsglas som inramar de möteströtta ögonen. På sig har han en grovkardad oxfordskjorta, beige kavajjacka i canvas med armbågslappar i skinn, matchande chinos och mephistoskor. I ena handen har han en liten dagväska innehållandes ett sommeliervalt vin, två inplastade kemtvättade extraskjortor och kanske en lammullströja och i andra handen en termosmugg med kaffe bryggt på nymalet vindtorkat java.
Rugged-mannen sysslar med jakt eller flugfiske på fritiden, jobbar i kostym och säger sig inte bry sig nämnvärt om kläder även fast han lusläser Orvis-katalogens kläddel. Han kör en lite äldre dieseldriven stadsjeep eller renoveringsobjekt till Bentley eller Jaguar. Han drömmer om att andas stil, kvalité och - ruggedness.

14 comments:

Johan B said...

Comeback på min ära. Min föreställning om den nämnda stilen är inget annat än renhet. Allt kring den här mannen handlar om att vara ren men ha på sig kläder som ursprungligen är till för att bli smutsiga i. Det här är personen som vill vara den stiliserade mannen i annonser där en maltwhiskey saluförs med hjälp av en bild på en flugfiskare i motljus. Han vill dock inte stå i älven själv, han vill bara tänka sig att han hade passat bra där. Han är lite grann som Fraser Crane i sina mest naturromantiska stunder.

Peter said...

Han är lite som valfri läkare, eller möjligen arkitekt, på fritiden om du frågar mig. Rugged-stilen klär honom grymt bra. Tycker han själv.

dan s. said...

Är det samma stil som dragen till sin extrem innebär hatt och rock även inne i stan?

Fredde said...

Nej, hatt tror jag verkligen inte. Det är mannen som kommer åkandes i staden med sin Cross-country-volvo i en svindyr (och smakfull) goretex. Som att han just är på väg ut till helijumpet med gubbkompisarna eller förestagsweekenden med jakt och bastu. Självklart är jackan inte använd i en natursituation. Det har han en annan svindyr goretexjacka till.

I båten har rugged-mannen alla de tekniska prylar du kan tänka dig (fast han bara åker några veckor om året, och då inomskärs).

Det är de bästa (märk väl, inte alltid de snyggaste, utan de bästa) kläderna och den bästa tekniken som gäller eftersom rugged-mannens motto är "Lika bra att köpa det bästa om man nu ändå ska köpa det".

Förmodligen har han nyss köpt hem en skitstor plasma-tv. Den är spontaninhandlad i samma butik där han köper all annan elektronik eftersom rugged-mannen inte väljer saker med omsorg. Han sitter i företagsledning och vet att dela ut ansvar till folk som känner ämnen bättre än han själv.

Calle Grenvall said...

Jag är mer inne på Dans teori. Efter några år uppstår en viss slentrian och rugged-mannen tar på sig en hatt i tron att denna kommer dölja den glesnande hjässan och dra uppmärksamheten från rockinköpet han ångrar. Hatten har säkerligen gärna skavmärken från några hemmabundna(yeah right)flugor. Cross Contry Volvo känns inte heller helt rätt för mig. En sliten Range Rover däremot! Nämnas bör att tandläkaren under mig passar fint in i teorin. Stadsjeep, jägare, beige kläder, tandläkare.

Calle Grenvall said...

Johan: Aha har intagit Hercules dansgolv, Arvid lyrisk!

In other news så såg jag en kille med vinröda byxor på dansgolvet, höjde smilbanden, och sänkte dem igen när jag insåg att jag aldrig kommer kunna diskutera Bose-Einstein kondensat med honom över en falaffel.

Johan B said...

Calle, det är en tuff värld när man inte kan diskutera BEC på en reguljär basis.

marit said...

jag älskar era nogranna analyser av olika stilar, och jag håller nästan alltid med om allting.

Bobby said...

Men finns det unga män som klär sig Rugged? Eller är åldern lixom en kriterie man måste inneha för att uppnå Rugged? jag har en bekant som faktiskt vid 30 års ålder fallit in i Rugged stilen. Tror inte han vet det själv....

Fredde said...

Alla jäkla teknologer går ju omkring på det viset. Om än det inte är rugged i dess skönaste form precis, kan man ändå skönja en start till rugged bland alla unga cykelhjälm - och - axelväska - och - vandringskängor - i - skolan - ingenjörer.

Dexo said...

Ni glömmer bort att han har en bekant som har jakträtt på änder i ett skånskt hägn.
Han vill gärna (också) tro att han frotterar sig med adeln bara för att han dricker Lagavulin på pass bland vassen iförd en rutig Marlborojacka från 1987.
Vänta lite.
Har han inte också en Henry Lloyd-jacka i garderob som bara lääääängtar efter att få komma ut?

Simon said...

När kommer update, killar?!

C.M - Factotum said...

Trevligt med lite anorlunda artikeltänk. Blir alltid lika sugen på plagg med armbågslappar så fort jag ser en hint av dem på någon sida... kanske dags att slå till på en kofta...

Anonymous said...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel