2007/02/13

Plagg: Made to measure

Låt mig börja med en kort återblick på den senare delen av 2006. På mindre än tre veckor förbrukade jag tre kostymer genom att slita upp stora hål i grenen. Inte i sömmen, tyvärr, utan själva tyget blev så tunt att det till slut inte kunde hålla emot min kropps rörelser vilket gör att kostymer ligger bortom all räddning hos skräddaren. Den allra värsta spräckningen skedde i gången mellan tunnelbanan och centralen när jag böjde mig ned efter ett nyligen inhandlat magasin. Låt oss nöja oss med att säga att det var tur att jag hade rock på mig.

Så då stod jag där, decimerad i kostymgarderoben till den milda grad att jag numera lever mina dagar i en svart, relativt otrevlig Boss-kostym. Kostymen inhandlades innan jag hade nått insikten om att det bara är konsulter med dålig smak och besökare på begravning som har svart kostym på sig. Lösningen på problemet var givetvis att köpa ett par kostymer till, så att jag åtminstone kunde variera mig dag från dag. För att krydda det hela en smula så beslutade jag mig för att för första gången köpa så nära skräddarsytt jag kommer att komma den här sidan trettiostrecket, jag beslutade mig för att go made to measure. Made to measure, den skräddarsydda kostymens lillebror är helt enkelt en standardkostym som sys om för att passa personens mått något mer än den standardmodell som hänger på galgarna. Inte lika snyggt som skräddarsytt men samtidigt läskigt mycket billigare. För knappa niotusen får jag således två kostymer med ett par extra byxor per kostym (viktig detalj att komma ihåg om ni skall jobba varje dag i kostym) samt två slipsar. Det är alltså en kostym made to measure plus motsvarande byxor för samma pris som en helt normal Tigerkostym. Jag är således nöjd med mitt köp än så länge.

Jag säger än så länge eftersom jag ännu inte har kostymen i min hand. Jag har blivit mätt, valt tyg och pratat om hur många knappar som skall kunna knäppas upp vid ärmslutet men jag har ännu inte sett något slutresultat vilket gör att jag ännu inte vågar brista ut i lovsång över skräddaren i fråga. Om resultatet blir lovsångsvärdigt skall jag berätta var jag tog det stora steget ut i made to measure-världen och dela med mig av mina positiva erfarenheter. Men inte nu.

8 comments:

Anonymous said...

Du har för små kostymer, grabben

J said...

Vart kan man köpa en ljusgrå kostym i storlek xs (tror 45 el. 46)

Tack

Johan B said...

Man kan gärna tro det men det har jag inte. Jag inser att våra ämnen här på bloggen lånar sig till att tro att vi tränger in oss i små Diorliknande saker varje dag men inget kan vara mer felaktigt.

J >> Angående ljusgrå kostym i storlek 46 tror jag du kan köpa det på precis varenda ställe som har kritstrecksrandiga kostymer i storlek 52, dvs. varenda ställe som säljer kostymer. Allt från HM till Götrich.

Viktorov said...

Nice. Det ska bli spännande att höra om resultatet. Och jag älskar bilden ovan. Brabra.

Peter said...

Låter förträffligt, Johan. Ser fram emot att höra om, eller se, resultatet. Har varit på väg några gånger men eftersom jag inte är en kostymkille på jobbet har jag aldrig gått hela vägen. Tror du kommer bli asnöjd. Jag tror de kan det där nämligen. Eller jag vill i alla fall hoppas det. Berätta hur det gick sen!

Johan B said...

Jag tror det kan bli hur bra som helst. Jag litar nästan uteslutande på män med nål och tråd.

Dj Shittajsåå! said...

Vi håller tummarna för dina svidar, Johan. Gick förbi La Chemiserie Traditionnelle och hörde mig för lite. Verkar som om man får punga ut med 980 spänn för att få en skjorta i bra 100% bomull. En uppsjö av mönster dock. Och roliga detaljmöjligheter. Pärlemorknappar, krag foder och sånt. Att ge skjortan tight fit kostar 35 kr extra av någon anledning. Väntetiden är tre veckor. Ouch.

Anonymous said...

Två kostymer med extra byxor för totalt 9000kr... Låter otroligt billigt! Vilken skräddare gick du till?