2006/06/09

Fredagspost: Storleken spelar roll!

London kokar! Det är högsommarvarmt, Rooney verkar klar för spel och det är en sån där fredag där folk följer sin passion och faktiskt verkar planera att strunta i jobbet från tre och framåt till förmån för after work stående utanför sin favoritpub. Det är i tider som dessa som hemlängtan dämpas och Fritz Langs dystopi om den stora staden brutalt skjuts i stycken av livsglädje och sommarkjolar.

Två saker som vi måste prata om idag, storleken på slipsknutar och vad som kommer hända när jag kommer hem till F12 i mitten av Juli.

Det enklaste sättet att avgöra huruvida en man har någon som helst sartoriell insikt är att studera hans slipsknut (om de män ni träffar inte bär slips finns det andra mer subtila sätt som vi tar nån annan gång). Om knuten ens är i närheten av Peter Jihdes knytnävsgrova våldtäkt på slipsen kan ni direkt koppla bort både hörsel och syn om han säger något om kläder, det betyder helt enkelt ingenting alls. Knuten skall se ut som på bilden. Punkt och slut. Tro inte att det är populärt, moderiktigt eller ens rebelliskt att köpa en två meter lång slips, slå en tredubbel Windsor och trycka in den under hakan. Det är ett av de värsta stilmässiga brotten en man i slips och kostym kan göra.

Lägg också märke till den subtila assymetrin som definerar hans knut. Högersidan (från oss sett) går rakt upp medan vänstersidan drar iväg längre till vänster. Det här tillsammans med att han har valt att lägga ett veck mitt i knuten berättar för mig att det här är en man med kunskap och stil värdig en dandy. Well done chap!

Så vad händer i sommar? Jo, jag tänker skamlöst kopiera The sartorialist och introducera begreppet gatumodevisning till Stockholm. Det innebär helt enkelt att jag med vänner kommer att placera oss någonstans i Stockholm beväpnade med kamera, en bandspelare med vacker musik och ett par stora leenden och sedan fotografera alla vackra och personliga människor som råkar komma förbi och som vill bli fotograferade. Väl valda bilder kommer sedan givetvis att placeras på bloggen för att inspirera sartorialister runtom i vårt land. Tid och plats för det här evenemanget kommer givetvis meddelas här och i vårt nyhetsbrev (om ni är rädda för att missa sån information, var inte rädda för att skriva upp er för nyhetsbrevet. Era adresser är säkra med oss).

Ett råd och en vinjett av vad som komma skall. En fredagspost så god som någon.

2 comments:

Mikaela said...

Något lite liknande görs också i Helsingfors, www.hel-looks.com, av två konststuderande. Men syftet är nog snarare att uppmuntra folk att våga klä sig lite avvikande genom att lyfta fram olika exempel.

Annars tack för en kul, intressant och, tja, lärorik blogg!

Johan B said...

http://www.hel-looks.com/?p=image/archives/1/20060530_01/

Tonårsindie så fylld av ångest, både vanlig och prestations. På samma bild en randig tröja och en bandtröja, Converseskor och jeans så tajta att det förmodligen kommer göra killen steril inom 3 år.

Nån som minns vår post om Cheap Monday-koden? Om inte

http://waywewear.blogspot.com/2006/05/personligt-cheap-monday-koden.html

Minns och begrunda.

Och tack för berömmet.