2006/06/28

Personligt: The way I shop

Rean har nu slagit ned som en bomb i sommarlondon. Generellt sett är rea ett helt annat koncept i England än i Sverige. I England är rea något man har i stort sett hela tiden vilket innebär att man inte köper mycket för sitt fulla pris här. Eller det är precis det man gör, det är bara det att priset som finns på prislappen från början inte är det fulla priset, det är det överfulla priset. Så nu när rean börjar är det bara en del av en mycket uttänkt och relativt duperande prisstrategi som, från handlarnas ögon, förhoppnings skall få oss att shoppa köpa mer varor.

Allt det här kommer jag lägga bakom mig när jag på lördag morgon, stiger upp, gnuggar gårdagens drinkar ur ögonen och beger mig ut på en mycket amitiös shoppingrunda som inte bara tar mig till ungefär ett dussin butiker utan också hela vägen från Kensington till Brick Lane. Jag kommer täcka in allt från fransk till brittisk överklass, gammal till nytt modsmode, japanskt till amerikanskt och jag tänker berätta vart jag skall gå här så att ni, kära sartorialister och läsare, kan, om ni tycker det verkar trevligt, följa mina fotspår vid lämpligt tillfälle. Det är framförallt något av en guide till London bortanför Oxford Street och Topshop/Topman snarare än en "titta vad mycket jag skall köpa lista". För det blir nog inte så mycket fynd som man kanske hoppas så här innan.

Jag börjar på Lacoste (52 Old Brompton Road) där jag skall se om de har vita slacks med avsmalnande ben. Jag har nämligen blivit helt såld på den där Lacostereklamen med killen i vita byxor som hoppar runt på en kaj med farliga vågor i bakgrunden. Sedan fortsätter jag upp i Mayfair och går in på DSM (17-18 Dover Street) som jag skrev om för ett tag sedan. Jag är mycket tveksam till att jag har en enda kasse i handen när jag går ut från DSM. Kanske en strumpa i min egen väska men det är nog det enda.

På väg till Paul Smith's outletaffär23 Avery Row mitt inne i Mayfair (som faktiskt är rätt så dålig men jag hittade ett par Red Ear jeans till oslagbart pris där en gång så jag kollar alltid av) tänker jag passera Ralph Lauren (1 New Bond Street) där jag skall undersöka om de har ett par rutiga shorts jag såg i ett magasin tidigare i våras. Eftersom shorts, i mina ögon, är sommarens, och alla andra sommrars, allra bästa plagg att ha på underkroppen har jag förhoppningsvis en kasse i handen när jag stiger ut på New Bond Street igen.

Nu letar vi oss söderut igen, ned över Picadilly till Jermyn Street. Jag kommer nog inte köpa något här heller men jag vill ta en titt på TM Lewins nya färger som kommit in så att jag kan återvända till gatan och dela ett fyrpack med en god vän vid ett senare tillfälle. Man kan inte ha nog med skjortor från den gatan. Nästa stopp blir en djupdykning rakt in i modsvärlden. J. Simons2 Russel Street precis vid Covent Garden sportar inte bara Baracuta Harringtons utan allt som man behöver om man vill klä sig i någon fom av samklang med historien.

Offspring (60 Neal Street), bara ett stenkast från J. Simons hittas Nikeskor för fetischisterna. Viktigare än det är dock att ta en titt på vad Duffer (29 Shorts Gardens) har att erbjuda i termer av fantastisk rea (på förra rean var kostymerna nästan smaklöst billiga). Jag förväntar mig inget mindre den här gången.

Nu har jag kanske två eller möjligtvis tre påsar beroende på om jag har tagit mig tid att äta lunch eller inte. Man skall se upp med att äta för mycket. Så fort man blir mätt så verkar köplusten öka markant men å andra sidan mår man så mycket bättre med magen full.

I vad som tidigare brukade vara bohemkvarter runt östra delen av Old Street (de som bor där vill fortfarande att det skall vara bohemkvarter trots att de alla tjänar grova pengar från sina kreativa jobb på kreddiga kommunikationsbyråer) ligger en väldigt undanskymd pärla, affären Start 59 Rivington Street. Här stoltserar de med Acnejeans till gigantiska överpriser jämfört med Sverige men upplevelsen att handla här handlar inte ett dugg om kläderna (som förvisso i vissa stycken är magiska) utan här är det innehavaren som är det som drar. Sist jag var där stod vi och pratade modeteori i säkert trettio minuter utan att jag på något sätt signalerade att jag tänkte handla. Det är fin service.

Nu är jag förmodligen lika utmattade som ni är av att ha läst den här mastodontposten men vi har ett hinder kvar att forcera. Nu skall vi träda rakt in i Connecticuts allra mest välansande sommarresidens och kanske om vi har tur, prova en seersuckerkostym från Brooks Brothers (Old Broad Street). Jag har länge gått och smådrömt om en seersuckerkostym men det har på något sätt alltid kännts som om jag är ungefär 43 år för ung (eller 43 år för sent ute, your call) för att klä mig helt i småskrynklig bomull. Mest av allt vill jag ta en titt på affären och lukta lite på kläderna och vara fylld av lite köpångest när jag plockat ned den där button down-skjortan som ser så lockande ut.

Nu är det bara en halvtimmes tunnelbaneresa tillbaka till mitt något provisoriska hem. Sedan skall jag klä mig så fint jag bara kan och bege mig ut i drinknatten och hoppas på att nån tänker att den där killen var vansinnigt snyggt klädd.

17 comments:

johan e said...

åååh, jag är också helt såld på lacostereklamen! så till den milda grad att jag baserat hela min sommargarderob på den, faktiskt. passa på att leta efter tenniströjorna med avvikande färg på kragen föresten, de är toppen!

johan e said...

Föresten, om seersuckerkostymerna känns för mycket (bäckebölja på svenska) kan jag rekommendera nike sb's ljusblå seersuckershorts, riktigt fina.

Johan B said...

Jag vet inte vad det är med den där reklamen men det är liksom så ren på något sätt. Han ser ut att lukta gott liksom.

Peter said...

ha ha, ja han ser verkligen ut att lukta gott... fan va roligt. (och här var jag tvungen att läsa upp ditt inlägg för min chef...)

Skön guide!

Johan B said...

Och en utmattande guide! Jag ser fram med blandad tillförsikt mot lördagen.

Anonymous said...

Jag blev så inspirerad av detta inlägg att jag frenetiskt började skriva ner butiker som jag brukar gå till, och några som jag inte brukar gå till... En blandning av sånt jag gillar och annat jag inte gillar lika mycket, men som ändå kan passa in i ramen bortom Oxford Street. Såklart finns det mycket mer att tipsa om, men det får bli en annan dag. Ursäkta att en massa i:n är i versaler - himla britter. Jag är nog ingen sartorialist direkt, men here goes...

B store (Savile Row (Mayfair))
http://www.buddhahood.co.uk/
Skomärket Buddhahoods flaggskeppsaffär (och enda affär…) som också säljer kläder ifrån Peter Jensen, Siv Stöldal, Bernhard Willhelm och annat sånt.

American Apparel (Carnaby st (Soho), Curtain rd (Hoxton))
http://americanapparel.net/
Behöver säkert ingen presentation.

The world according to… (Brewer st (Soho))
http://www.theworldaccordingto.co.uk
Före detta Shop säljer fortfarande typ samma märken: Silas, Eley Kishimoto for Ellesse, Westwood, Sonia by Sonia Rykiel.

Behave (Lexington st (Soho))

Väldigt streetwearinriktad och ungdomlig affär, som är en av de platser i London där du kan få din Cheap Monday-abstinens stillad, om du nu har en sådan. Övriga märken är bl a Umbro by Kim Jones, Tsubi, PaM, och sen kommer jag inte på fler, men de har jättemycket tshirts och så.

Antipodium (Carlisle st (Soho))

Endast märken relaterade till down under (därav namnet). Låg tidigare i Hoxton, och de säljer bl a Karen Walker, PaM, Rittenhouse och Schwipe.

Kokon to zai (Greek st (Soho))
http://www.kokontozai.co.uk/
Tokige designern Marjan Pejoskis affär som bl a säljer Marjan Pejoski (surprise!), Bernhard Willhelm, Jessica Ogden och Raf Simons. Jag har i och för sig inte varit där på ett tag (inte min smak direkt) så de kan ha bytt utbud. Björk älskar denna butik.

Tatty Devine (Brewer st (Soho), Brick Lane)
http://www.tattydevine.com/
“Quirky” smycken, oftast I plast eller trä. Väldigt electroclash, men jag älskar det i vilket fall.

No one (Kingsland rd (Hoxton))
http://www.no-one.co.uk/shopping/pages/
Halvdassig affär i östra London, men ändå charmig. Min åsikt är att de bara gör vad andra butiker redan gjort, men jag kanske inte ska racka ner på dem för mycket, eftersom de då och då har fina saker. Bla PPQ, Peter Jensen, Swear, Cheap Monday, Siv Stöldal och Karen Walker.

Hoxton Boutique (Hoxton st i, hör och häpna: Hoxton!)
Hoxton Boutique har sitt eget märke, och det verkar gå ganska bra för dem (jag har bl a sett det på Liberty), men jag är inte så förtjust i det. De säljer bl a Eley Kishimoto, Peter Jensen, Westwood och förrförra hösten såg jag några Acne jeans där. De har även en liten second hand-avdelning, som jag inte vet om den är bra eller inte, då jag inte orkar med begagnat (lat lat lat är jag). Ganska söta second hand-smycken, men givetvis till fåniga överpriser

Pineal Eye (Broadwick st (Soho))
Denna butiken tipsar jag mest om för att den verkar tilltala många, men inte mig. Ganska lik Kokon to Zai, antar jag.

Souvenir Boutique (Lexington st & Brewer st (båda Soho))
http://www.souvenirboutique.co.uk/
Här handlar nästan uteslutande hongkongneser (vet inte riktigt om man sager så I Sverige). Allting är väldigt gulligt och flickigt. Bl a Tsumori Chisato, Sara Berman, APC (kanske inte så supergulligt, men uppskattat bland japaner och kineser, och många andra, såklart), Ashish, Viktor & Rolf och PPQ.

Browns Focus (South Molton st (Mayfair (tror det räknas till Mayfair)))
http://www.brownsfashion.com/BrownsFashionSite/pages/home/default.asp
En institution, antar jag…

Labour of Love (Upper st (Islington))
Den här butiken gillar jag! Jag skulle kunna sträcka mig till att säga att det är min favoritbutik i London. Enbart för flickor.

Diverse (Upper st (Islington))
Lite halvtrist affär för småbarnsmammor med modeintresse… Nåt sånt I alla fall.

Doors by Jazz MB (Ganton st (Soho))
Ganska fina väskor och annat smått och gott.

Dover Street Market är ju alla superförtjusta, men jag blev jättebesviken när de öppnade. Jag vet inte vad jag förväntat mig, men jag hade bara tänkt att det skulle vara bättre och helt fantastiskt.

Anonymous said...

Tillägg härom Oxford Street: tydligen så ska Matt ifrån b Store hjälpa till att öppna en avdelning hos Topman som ska heta Lens, och de ska sälja ung designtalang. Spännande!

Johan B said...

Neeej! Hur i helvete skall jag hinna med allt?! Jag får nog hyra en bil som tar mig runt. Tur att mycket låg i Soho. Det får bli besök mellan Jermyn Street och Covent Garden

Anonymous said...

Fast de flesta är tjejbutiker. Unisex är följande: Antipodium, No One, Behave, Kokon To Zai, Pineal Eye, b Store, Diverse har en killaffär som också ligger på Upper Street, och så finns det ju Sefton på Upper Street. Av dessa så tycker jag bäst om Antipodium - jag är inte alls förtjust i australiensare i allmänhet, men här får den lilla rasisten i mig en riktig smäll på näsan.

Johan B said...

Generellt sett kan man säga att folk ursprungna söder om Bonn är tvivelaktiga men allra mest tvivelaktiga är anglosaxer från andra sidan ekvation. ;)

Daniel said...

Hmm. Kul inlägg! Men jag håller inte med om det där med rean. För mig är rea i England riktig rea. Dvs man rear för att man vill få bort gamla kläder och göra plats för den nya kollektionen. På Selfridge's rea t.ex., som jag tycker är en av Londons bättre, så sänker de bara priset succesivt varje dag tills allt är borta. Där har man ju hittat galna fynd. Kläder i £2000-klassen som man bara kan drömma om, men som vid £150 verkar ganska överkomliga. I Sverige 'sparar' dom alltför ofta kläder som inte säljs till nästa rea (speciellt sant på NK i gbg) eftersom de kategoriskt vägrar sälja dem för mindre än halva priset.

Daniel said...

Nu blev jag exalterad av Start bara för det. Där har jag aldrig varit. Grym hemsida. Påminner om Jones, på Floral St. om du var där innan dom klappade igen. Sen dess har jag varit förvisad till Brown's (south molton st) som jag alltid tyckt var lite snobbigt, och därför mindre roligt.

Johan B said...

Well, om man går nere på Jermyn Street så är ju rean ständigt ongoing. Det är ju alltid erbjudanden så som, halva priset, två skjortor till priset av en osv.

Likadant med alla dess half season sale. En helt omotiverad rea mitt i säsongen där de bara fyller på med ännu mer av samma produkt de redan har på hyllorna.

Det kan inte vara så svårt att planera sina inköp så pass mycket att man inte behöver två reor för att få bort det sista från hyllorna (om man inte heter Lindex pre Cevian så klart!).

Vissa reor så som Selfridges är rejäl och bra men jag tror ändå att rean mer än i Sverige är en del av en prissättningsstrategi här i England.

Johan B said...

Jag tycker det är trevligt att ha så kunniga och duktiga läsare så att en kommentarslista på TWWW är bättre än de flesta andra modebloggars redaktionella material.

Tackar för det och trevlig helg. Jag lovar att Lokkointervjun kommer snart, jag blev klar med den 18-sidiga transkriberingen i går kväll vid halv tolv.

Anonymous said...

I have to convey [url=http://www.tomsshoesoutlet-us.com]cheap toms outlet[/url] my respect for your generosity giving support to visitors who really want help with that topic. Your very own commitment

to passing the message all

around appeared to be extraordinarily powerful and has

frequently encouraged those just like me to realize their targets. toms shoes , The

insightful

advice implies much to me and even more to [url=http://www.tomsshoesoutlet-us.com]cheap toms outlet[/url] my [url=http://www.tomsshoesoutlet-us.com]toms shoes[/url] office

workers. Best wishes; from each one of us.

Anonymous said...

[p]Jake tells Neytiri he has fallen [url=http://www.tiffayforsale.com]cheap tiffany jewelry[/url] in enjoy with her and she in move enjoys him . The design of Tiffany diamond were normally different and even beautiful which makes it uniquely well known . The white gold is flawlessly [url=http://www.tiffayforsale.com]cheap tiffany and co[/url] polished and it has a easy floor . "We are without a doubt the most vertically integrated jeweler in the world," said Kowalski . org, click Contact Us and send us an email identifying [url=http://www.tiffayforsale.com]tiffany and co sale[/url] one of the charms not mentioned in Bob Greene隆炉s essay . That celebration of the simple clothes in life is also easy for people to get conned into import what they are not always be reasonable, but the different styles . If its the monogram and also engrave the initials whilst your individual, which often [url=http://www.tiffayforsale.com]discount tiffany[/url] exhibits how we idea along with designed to get . Think about how your readers are probably going to read the final eBook (most print PDF [url=http://www.tiffayforsale.com]tiffany for cheap[/url] eBooks ?the idea of the paperless world is myth!).[/p]

Anonymous said...

[p]I don隆炉t [url=http://www.solobeatsbydre.co.uk]beats by dre earphones[/url] like that they run on batteries . Today隆炉s designers consider painstaking endeavours when making electronic music . Beats By Dre Headphones turn out to be 隆掳muddy隆卤 and unclear, however this isn隆炉t the situation with the Sounds by Dr Dre . Having an A person ongoing feast篓C (Whenever you keep on no consumer credit rating beats by dre butterfly headphones . Beats,Over the course of the last month, the London team saw their first round of successful activations of experiential [url=http://www.solobeatsbydre.co.uk]cheap solo beats by dre [/url] programs for Nike and Beats By Dre . Again, the prospect was not explored in full, though one possibility is that Reznor (and perhaps Beats Co-Founder Dr . 隆掳What隆炉s missing is a service that adds a layer of intelligent curation . Furthermore, the convenience of holding your songs wherever [url=http://www.solobeatsbydre.co.uk]cheap beats by dre earphones[/url] you journey is also attractive . Its ear cushions are large and comfortable when used.[/p][p]2 percent in 2011 篓C that隆炉s almost 隆锚1bn less spent on products than in the previous year . They feature a detachable 1 . You隆炉ll have to provide those yourself . You [url=http://www.solobeatsbydre.co.uk]solo beats by dre[/url] can achieve a great audio by means of is better than away dre headsets . With a loan of equipment, you will [url=http://www.solobeatsbydre.co.uk]cheap beats by dre[/url] be able to highlight the real fascination associated songs . Complex Media expanded to include flagship web site Complex . Monster Beats by Dr . The House of Marley has released a range of earbuds and cans, David Guetta has loaned his name to a DJ-centric headset from Beats, and Chas and Dave are rumoured to be in talks with the Cockernee Headphones Co from Bow . This would stop sincere to online beat makers.[/p]