2006/06/26

Stil: En liten guide till Preppy

Jag har en känsla av att det kommer bli mycket tal om ordet preppy och inte minst den stil den som även fått dess epitet under en tid framöver på vår blog... Eftersom TWWW rör sig mellan högt och lågt och dessutom mellan olika nivåer av bakgrundskunskap ger jag här en kort liten guide:
Ordet preppy är amerikanskt slang som kommer från "university preparatory schools" vilket syftar på de elitcolleges som förbereder vit burgen amerikansk medel- och överklass för Ivy League-universitet. Preppy-associerade ideal är vältalighet, hög social kompetens och ett mått av att vara atletisk. Utöver sporter som landhockey, fäktning, polo, lacrosse och allmän New Englandsk outdoorlivsstil så är preppy sammankopplat med en snårig djungel av mytbildning, överdrifter och inte minst rent trams. För den som vill hänge sig åt detta ofta mycket intressanta och ibland pikanta ämne, kan jag rekommendera Lisa Birnbachs The Official Preppy Handbook.
Men om vi ska ägna preppylooken ett ögonblicks uppmärksamhet så har den dels kraftiga återkopplingar till den klassiska engelska skoluniformen, med skjortor, slipsar och cardigans i dämpade färger. De inte lika strikta uttolkarna nämner Barbour-oljerockar, klubblazers preferentiellt i marinblått, emblembroderade halsdukar, djupt v-ringade lammullströjor, oxford-skjortor, diverse naturfärgade chinos och inte minst marint inspirerade loafers. Mera moderna och spännande applikationer på temat har under de senaste åren sköljt över oss i skiftande pastellfärger. Nyckelmärken är bla. Brooks Brothers, Duffer of St George, J Press och Polo Ralph Lauren.

15 comments:

Johan B said...

Det skall väl kanske nämnas i sammanhanget att Duffer framförallt finns med som en europesik uttolkare av begreppet snarare än en grundpelare. Men, som ni som läst Rodeo (eller varit där) känner till, deras affär på Shorts Garden vid Covent Garden är som en stor pastellfärgad blomsterlåda till brädden fylld av Ralph Lauren Polo.

Johan B said...
This comment has been removed by a blog administrator.
R said...

Jag har någon slags love/hate-relationship till hela preppy-stilen, även om jag älskar deras halsdukar.

On another note: Josef, har du ett band och ska ni spela på bräkne-hoby? Bjuder du på fortsatt med vin och blandband där alltså?

Josef Davidsson said...

johan b: Japp jag tog med Duffer och Polo Ralf Laurens som två förnyare och Brooks Br. och J Press som traditionalister.

r: Jepp det ska vi! Läs mer på http://www.imfrombraknehoby.tk och lyssna på oss på http://www.myspace.com/ohcuster. Klart jag bjuder på vin och blandband! Det är bara att ge sig till känna där. Har du tur så kan vi har med oss en biscotti-stash också. :)

Johan B said...

Jag kan dessutom meddela att Ralph Lauren numera kallas för Raffe i initierade klädkretsar. Ej att förväxla med Raf Simons dock.

Johan B said...

Jag är lite sugen på

http://www.brooksbrothers.com/images/catalog/productimages/enlarged/172R_enlarged.jpg

och en

http://www.brooksbrothers.com/images/catalog/productimages/enlarged/376K_enlarged.jpg

R said...

Mmh, biscotti och vin...

Mmh, Johan B i Brooks Br...

Josef: I know! Det är ju tänkt att jag ska dit själv jag hade bara ingen aning om att du spelade där.

Johan B said...

Jag kommer ha allvarliga problem att få in alla mina väskor i en taxi när jag skall åka hem. På vägen hit så delade jag och min roomie taxi men när jag bytte lägenhet (och då hade hon åkt hem) var jag tvungen att ta två taxi och dessutom köpa tre nya väskor.

Och med tanke på att sommarrean nu börjat här och jag är väldigt sugen på ännu mer färg än jag redan handlat so far i London så ser det inte bra ut.

Och jag skulle vilja säga:

"Mmh, Johan B i allt" ;)

Anonymous said...

Jag hatar att ordmärka, förlåt. Men "Ivy Leauge-universitet.", "Ivy League-universitet.".

Johan B said...

Nu behöver i alla fall jag en språklektion.

carl_h said...

Ja, han/hon var inte lika bra på språk som på ordmärkeri. Tydligare meningar har man ju läst. Leauge stavas League hur som helst..
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ivy_League

Funderar f.ö. på att coppa en t-shirt från Raffe (Simons) imorgon. Bara 600kr på rea!

Johan B said...

Shit vad nyanser kan vara svårt. Vi skall ta en stavningskurs.

Josef Davidsson said...

r: Kul! Då ses vi.

Så nu är felstavningen fixad med.

Rightnow.webblogg.se said...

Så snygga tröjor!

Anonymous said...

Нeya i am for the fiгst tіme hеre.
Ӏ cаmе acrоsѕ this boaгd and I find It tгuly useful & іt helped mе
out a lot. I'm hoping to offer one thing back and aid others such as you aided me.

Look at my web-site; http://clarkpett.ireallylikefood.com/773101302/root-details-of-skybet---the-basics