2006/07/12

Stilikon: Niles Crane

Igår gick världens bästa sitcomavsnitt på Comedy Paramount här borta i England. Jag kom hem halv elva från rosevin och snuskiga skämt med en av mina förälskelser under den här våren och slog på TVen och som alltid är det "Frasier" som håller hov. Han gör det varje dag mellan tio och elva. Det är smått fantastiskt när man tänker till eftersom han gör detsamma mellan sju och åtta. Summa sumarum innebär det här att man kan få fyra episoder "Frasier" under en och samma kväll. Och folk tror att Crystal Meth är beroendeframkallande!

Igår försökte Frasier och Niles ta sig in på det mest omsusade haket i Seattle vilket visar sig vara ett day-spa (dagspa, finns det ordet?) med fantastiska aromaterapier och lika fantastiska priser. Har ni sett avsnittet vet ni att det här är sitcom-bliss, det är 23-minutershumor precis lika fantastisk som Seinfelds "Magic Spit"-avsnitt eller valfritt "Scrubs"-avsnitt. Jag vek mig i soffan av skratt, dels för att jag var smått berusad men framförallt för att Niles Crane förmodligen är den roligaste karaktären någonsin på TV.

Han är inte bara rolig, han är en stilikon om någon. Hans Zegna-kostymer med vansinnigt hög midja och hängslen får mig att häpna över hur väl seriens stylister klarar av att fånga neurosen hos en överbetald socitetspsykolog. När Niles och Frasier dricker sina cappucinos på Cafe Nervosa är det inget annat än en metafor för de båda karaktärernas maniska besatthet av god smak och vackra kostymer.

Från Wikipedia:

Nervosa, is a feminine Italian and Latin adjective, meaning "nervous," as well as a psychological term meaning "the deliberating psychological addiction to an object, belief or behavioural pattern."

Jag hoppas inte jag blir som Niles när jag växer upp och slutgiltligen blir det som skulle kunna kallas för en man men jag hoppas för guds skull att jag behåller min (eller hans) passion för vackra saker, må det vara tankar eller välvävda ulltyger i sobra färger.

8 comments:

M said...

Exakt! jag förstår inte varför mina vänner skrattade år mig när jag erkände att jag hade en
hemlig crush på Niles.

Peppe said...

Äntligen någon som FÖRSTÅR hur brilliant Niles är.

Johan B said...

Niles är den enskilt största anledningen att titta på TV över huvudtaget.

R said...

M: Du måste ha missat nervositeten i deras skratt då de själva var/varit där.
Ingen har undgått Niles Crane.

Johan B said...

I avsnittet jag refererar till i texten så var Niles, på spat, inkapslad like en mumie i någon form av "eterisk olje-indränkt" linnetygstycke med följden att hans fötter inte var direkt mobila. Han fick trippa likt en geisha när han skulle ta sig fram. Med armarna inlindade mot kroppen. Ni förstår själva att just då låg jag i soffan och hade kramp i magen. Av skratt.

Anonymous said...

Det här har ju Andres byggt upp hur länge som helst.

Johan B said...

Studera min publikation Palsjo som jag var med och producerade runt 2000 för Teknologkåren i Lund och du kommer hitta en i stort sett identisk krönika anonymous. Det jag gjort är att ha bytt ut Bvlgari mot Zegna. Men visst, Andres har länge hyllat Frasier också och det är väl fine, har brukar ha god smak.

Anonymous said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. »